Libanon, januar 2023

  1. januar 2023

 

Libanon - Mellemøsten 

 

Citruslemonade med mynte 

Yoghurt-dip med Mynte & Granatæble 

Khubz - Arabiske fladbrød 

Hummus 

B´stilla 

Perlehøne med citronconfit 

Tabouleh 

Baba Ganoush 

Fattoush salat 

LammeKebab 

Chili-dip 

Appelsinkage med mandler

 

 

Citrus-lemonade med Mynte

 

Til 8 pers. skal der bruges:

Mynte, friskhakket 1 dl

Sukker 1,5 dl

Appelsiner 7

Citroner 5

Appelsinjuice ½ l

Danskvand ½ l

 

Kom mynte og sukker i en kande.

Pres appelsiner og citroner, og kom saften i kanden - bland med sukker og mynte. Lad det trække i køleskab i ½ time og fyld op med lidt danskvand. Smagen skal stadig være intens.

Sigt eventuelt myntebladene fra inden du serverer.

Tip. En sjat vodka i hvert glas smager også godt, når det ikke er januar J

 

Yoghurt-dip med Mynte & Granatæble

 

Za’atar 2 spsk (sesamfrø-oregano-sumak)
Pistacienødder 1 lille håndfuld

Mynte, frisk 2 spsk

Olivenolie 4 spsk

Yoghurt, græsk 2 % 8 dl

Granatæble, kerner af 1

Hak mynte fint og pistacienødder groft. Kom det i en skål sammen med za’atar. Tilsæt olivenolie og rør det godt rundt.

 

Halvér granatæblet og slå kernerne løse med bagsiden af en ske.
Kom græsk yoghurt i 2 skåle. Hæld krydderolien over og top dippen med granatæblekerner.

 

Hummus

Til 8 pers. skal der bruges:

Kikærter, tørrede 400 g

Tahin 5-6 spsk

Hvidløg 3 fed

Citronsaft ½ dl

Spidskommen 2-3 tsk

Cayenne

Kogevand fra kikærterne ca. 2 dl

Kogte, kikærter, olivenolie og hakket persille til pynt

 

Udblød kikærterne i vand natten over, i rigeligt koldt vand.

Kassér vandet og kog kikærterne under låg i 3 timer i nyt vand. De skal koges, så de er heeelt bløde. Hæld kogevandet fra og gem det.

Tag lidt ærter fra til pynt.

Blend resten af kikærterne i en foodprocessor med de øvrige ingredienser. Smag til undervejs og justér konsistensen med kogevand.

Anret i 2 flade skåle og pynt med kikærter, cayenne, olie og hakket persille.

 

Khubz - Arabiske Fladbrød

 

Til 8 pers. skal der bruges:

Gær 20 g

Vand 2,5 dl

Yoghurt, græsk, 2 % 1 dl

Salt 2 tsk

Durum hvedemel 100 g

Hvedemel 350 g

 

Opløs gæren i lunkent vand, i en rørekedel, tilsæt salt og græsk yoghurt.

Tilsæt durum- og hvedemel og rør til du har en smidig dej, der slipper kedlen.

Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1½ time.

Del dejen i 8 lige store stykker, og tril dem i kugler.

Rul hver klump ud i en cirkel med en tykkelse på 2 mm.

Varm en stor pande op, på middel varme – den skal være tør.

Bag hvert brød ca. 2-3 min på hver side. Brug en paletkniv til at vende dem.

Mens du bager videre, pakkes de færdigbagte brød ind i et viskestykke, så de holder sig lune og bløde.

 

B´stilla med Fisk og Skaldyr

 

Til 8 pers. skal der bruges:

Torskefilet 400 g

Rejer, store, rå 300 g

Hvidløg, hakket 3 fed

Chili, rød, finthakket 1

Safran 0,5 g

Paprika 2 tsk

Spidskommen, stødt 1 tsk

Persille, hakket 1 dl

Koriander, hakket ½ dl

Olie 4-5 spsk

Citronsaft 2-3 spsk

Risnudler 75 g

Filodej 4 blade/ark

Smør 100 g

Ost, revet 100 g

 

Sæt ovnen på 200°.

Skær torsken i 2 cm store tern. Dup rejerne tørre.

Bland hvidløg, chili og krydderier i en skål og vend torsk og rejer heri. Rist det på en varm pande i olie i 2 min. Hæld citronsaft på, krydr med salt og tag panden af varmen.

Kog nudlerne og dryp dem af. Smelt smørret.

 

Læg et lag filodej i bunden af en smurt tærteform, lad den over-skydende dej hænge ud over kanten. Pensl med det smeltede smør. Læg et nyt lag på tværs af den første plade og pensl med smør. Gentag indtil du har 3 lag dej.

Læg halvdelen af fisk- og skaldyrsblandingen i bunden af formen. Skær de kogte nudler over nogle gange og læg halvdelen over fyldet. Drys halvdelen af osten over.

Gentag processen med resten af fyldet. Læg det sidste lag filodej over og fold dejkanten ind over pakken. Kom et grydelåg over og vend tærten, så bunden er opad.

Hæld resten af smørret over og bag B´stilla´en ved 200° i 20-25 min, til den er sprød og gylden.

Serveres lun, pyntet med citron og persille.

 

Perlehøne med citronconfit

Til 8 pers. skal der bruges:

Perlehønebryster 6-8 stk

Citroner, økologiske (skallen skal bruges) 3

Mandler, hele, smuttede 100 g

Rosiner 2 dl

Olivenolie 1,5 dl

Hvidløg 5 fed

Harissa, chili pasta 3 tsk

Løg 3

Olie, salt og peber

 

Sæt ovnen på 200°.

Riv citronskal ned i en lille gryde. Drys 1 spsk salt over og kom 3 dl vand i. Kog op og sluk for varmen.

 

Skær perlehønebrysterne ud i 3 stykker.

Kom citronskallen i en sigte til afdrypning.

Kom citronsaft, olivenolie, presset hvidløg, harissa og afdryppet citronskal i en skål. Vend perlehønebryststykkerne i blandingen.

 

Fordel mandler og rosiner i bunden af en pæn bradepande/ovnfast fad. Læg perlehønestykkerne over mandler og rosiner, og krydr med salt. Hæld 2 dl vand i bunden af bradepanden og kom den ind i midten af ovnen. Bag retten i 25 min.

 

Skær løgene i tynde skiver, vend dem i mel i en pose. Steg dem sprøde i friture.

Kom retten i et pænt fad, fordel de sprøde løg over, pynt med lidt grønt og servér.

 

  

Baba Ganoush

Til 8 pers. skal der bruges:

 Auberginer 3

Hvidløg 3 fed

Citron, øko ½

Tahin 1½ spsk

Spidskommen, stødt ½ tsk

Koriander, stødt ½ tsk

Olivenolie ½ dl

Salt og peber

 

Tænd ovnen på 200° varmluft.

Skyl og tør auberginerne. Halvér dem, og læg dem på en bageplade med bagepapir med skindsiden opad. Bag auberginerne i ovnen ca. 30 minutter, til de er rynkede og møre. Lad dem køle af.

 

Skrab kødet ud af auberginerne, og kassér skindet.

Pil og pres hvidløg. Skyl citronen, riv skallen af og pres den for saft.

 

Kom aubergine-kød, presset hvidløg, citronsaft og -skal, tahin, spidskommen, koriander og olivenolie i en foodprocessor.

Blend til konsistensen er blød og cremet. Smag til med salt og peber og vurdér, om den evt. skal have lidt ekstra spidskommen eller koriander.

 

 

Tabouleh

 

Til 8 pers. skal der bruges:

Couscous, fin 3 dl

Kogende vand 3 dl

Persille, bredbladet 1/4 bdt

Mynte ½ bdt

Tomater 5-6

Forårsløg 2

Rødløg 1

Citronsaft ½ dl

Olivenolie 1 dl

Salt og peber

 

Kom couscous´en op i en stor, dyb bradepande. Hæld kogende vand jævnt ud over og lad det stå.

Hak persille og mynte. Skær tomaterne i tern.

Pil rødløget og skær det i fine tern. Skær forårsløg i tynde, skrå skiver.

Rør citronsaft og olivenolie sammen.

 

Løsn nu couscous´en med fingrene, der må ikke være klumper.

Tilsæt grønt og krydderurter og bland godt.

Tilsæt dressingen og smag tabouleh´en til med salt og peber, og evt mere olivenolie.

 

Fattoush

Til 8 pers. skal der bruges:

Pitabrød 2-3

Tomater, cherry 200 g

Løg 1

Hjertesalat 2

Agurk 1

Forårsløg 2

Persille, krus 1/4 bdt

Mynte 1/4 bdt

Oliven, sorte ½ glas

Nigella-frø/Jomfru i det grønne 1 tsk

 

Dressing:                        

Olivenolie 1 dl

Citronsaft 1 spsk

Sumak 1 tsk

Æbleeddike 2 spsk

Salt og peber

 

Rør dressingen sammen, smag til med salt og friskkværnet peber. Sæt til side.
Del pitabrødene igennem på tværs, og rist dem gyldne og sprøde i ovnen. Lad dem køle af, bræk dem i stykker, og dryp dem med lidt olivenolie og salt. Olien gør, at de ikke bliver snaskede og ikke kan opsuge så meget væde fra salaten, men beholder deres sprødhed.

 

Del tomaterne i halve, skær løget i tynde både, og bræk salaterne i mindre stykker.

Agurken deles på langs, kernerne fjernes med en teske, og skæres derefter i skiver. Snit forårsløgene tyndt, hak persille og mynte groft, gem et par hele mynteblade til pynt.

 

Vend salaten sammen med dressingen, og anret på et stort fad.

Drys med nigella-frø og stik pitabrødene ned i salaten, og server.

 

Lammekebab

Til 8 pers. skal der bruges:

Lammekød, hakket 4-500 g

Svinekød, hakket 4-500 g

Oksekød, hakket 200 g

Æg 2

Mel 2 spsk

Spidskommen, stødt 3 spsk

Paprika 1 spsk

Koriander 1 tsk

Chili, rød 1

Hvidløg 3 fed

Træspyd 8/16/24

Salt og peber

 

Læg træspyddene i koldt vand.

Rør hakket lamme-, okse- og svinekød godt sammen med æg, mel, krydderier, finthakket chili, finthakket hvidløg, salt og peber.

 

Del farsen i 8/16/24 lige store portioner. Fugt hænderne med vand, og form hver portion fars til en kort eller lang pølse. Stik spyddet i og tryk kødet godt fast omkring spyddet.

Steg spyddene godt på alle sider i lidt olie på en varm pande, indtil de er godt stegt igennem. Pynt med lidt hakket persille.

Servér med lune pitabrød.

 

Chilisauce til Kebab #1

Soltørrede tomater i olie 2 gl

Chili, friske 4

Citronsaft 2 tsk

Garam Masala 2 tsk

Cayenne 1 tsk

Hvidløg 2 fed

Salt 1 tsk

Sukker 3 tsk

Tomatpure 280 g/2 ds

Rapsolie, neutral 1 dl

 

Blend tomaterne, chili og hvidløg til en ensartet masse. Hæld den op i en skål og tilføj alle de andre ingredienser.

Hæld op i en pæn skål og servér.

 

Chilisauce til Kebab #2

Chiliflager, tørrede 4 spsk

Vand 1 dl

Tomatpuré 400 g/3 ds a 140 g

Hvidløg, finthakket 3 fed

Spidskommen, stødt 1 tsk

Kanel, stødt 1 tsk

Salt 1 tsk

Sukker 1 spsk

Citronsaft 2 spsk

Rapsolie 2 dl

 

 

Kom chiliflager og vand i en gryde, kog op og lad det koge godt igennem, under omrøring, til vandet fordamper.

Tilsæt tomatpuré, hvidløg, spids-kommen, kanel, salt, sukker og citronsaft. Kog op igen under omrøring. Tag gryden af varmen, lad det køle lidt af. Rør olien olien i, og lad den køle helt af.

Lad den gerne trække nogle dage inden brug.

 

Appelsinkage med mandler

Til 8 pers. skal der bruges:

Smør 175 g

Appelsiner, økologiske (skallen skal bruges) 4

Mandler, smuttede 150 g

Æg 3

Sukker 3 dl

Hvedemel 3 dl

Bagepulver 2 tsk

Salt 1 tsk

Kanel

Fedtspray og mel til formen

 

Sæt ovnen på 175°. Smelt smørret.

Riv skallen af 3 appelsiner fint. Pres saften fra alle appelsiner.

Blend eller hak mandlerne meget fint.

 

Pisk sukker og æg sammen. Rør mel, bagepulver og salt sammen og vend i. Vend de hakkede mandler i. Rør smørret i. Rør 1 dl appelsinsaft plus den revne skal i.

 

Smør en springform (24 cm) og drys den med mel. Kom dejen i formen og bag kagen i ca. 45 min. Tag den ud og afkøl.

Dryp den resterende appelsinsaft over kagen.

 

Ved servering drysses den med lidt kanel og skæres ud.