Cajun - Kreol Februar 2023
Februar 2023
Cajun - Kreol
Snack:
Peanutbutter-Sandwich
Suppe:
Skaldyrs-Gumbo med Majsbrød
Forret:
Cajun Blackened Fish
med
Salat af Avocado, tomat, feta, chili & lime
Hovedretter:
Jambalaya
Candied Yams
Cajun Kyllingevinger
Dessert:
Mississippi Mud Pie
Peanutbutter-Sandwich

Til 16 personer:
Sandwichbrød 8 skiver
Peanutbutter 1 gl
Bacon 12 skiver
Bananer, modne 2-3
Smør 100 g
Rapsolie, koldpresset 1 dl
Steg baconskiverne sprøde på en varm pande i lidt olie og afdryp.
Skær bananerne i skiver og mos dem evt let.
Smør peanutbutter på den ene skive brød og skiveskåret/moset banan på den anden. Kom stegt bacon på, læg sandwichen sammen, og steg den gylden og sprød, i smør/olie på en pande J.
Skær sandwich´ene i kvarter og server varm.
Det var Elvis Presleys' yndlingssandwich, med peanutbutter, banan & bacon.
I "Graceland", hvor Elvis boede, skulle køkkenet altid være forsynet med bestemte mad- og drikkevarer, deriblandt peanutbutter, bacon, hamburgere, cookies, is og Pepsi.
Uanset om man kommer til ”Graceland” i Memphis, Tennessee eller til Memphis Mansion i Randers, kan man altid finde Peanutbutter-sandwich på menukortet.
Skaldyrs-Gumbo

Til 16 personer:
Majsolie 1 dl
Hvedemel 1 dl
Kyllinge-lårfilet 7-800 g
Løg 2
Peberfrugt, rød+grøn 1 af hver
Okra, skåret i mindre stykker 300 g
Bladselleri 3-4 stilke
Hvidløg 4 fed
Paprika 3-4 tsk
Oregano 2 tsk
Fiskefond 1-1,5 l
Rejepasta 3-4 tsk
Forårsløg 2 bdt
Persille ½ bdt
Tabasco 6-8 dråber
Store Rejer, helst med skal 4-500 g
Muslinger, drænede 2 ds (120 g)
Krebs ½ pakkeSalt – Peber – Rørsukker - Citronsaft
Pil og hak løgene groft. Skær også bladselleri og peberfrugter i grove stykker. Skær okra i mindre stykker.
Hak hvidløg fint. Hak persillen groft. Snit forårsløg i skrå stykker.
Del kyllingen i passende stykker.
Varm olien op i en stor støbejernsgryde, tilsæt hvedemel og bag roux´en godt igennem under piskning, til den er gyldenbrun.
Kom løg, bladselleri, peberfrugt og hvidløg i, og lad det simre med i 3-5 minutter.
Rør rundt og tilsæt kyllinge-stykker, okra, fond og rejepasta og bring den i kog. Skru ned, tilsæt paprika, oregano og peber. Læg låg på og lad Gumboen simre for svag varme i 20-25 min.
Tilsæt til sidst rejer, drænede muslinger, krebs, persille og forårsløg - gem lidt grønt til pynt.
Lad det simre uden låg i 5 min, tjek at kylling og rejer er færdige. Smag til med salt, peber, lidt rørsukker og evt citronsaft.
Anret Gumboen i skåle, pynt med lidt grønt og server med majsbrød, som en forret.
Majsbrød
Til 16 personer:
Majsmel 5 dl
Hvedemel 5 dl
Bagepulver 4 tsk
Natron 2 tsk
Salt 1 tsk
Æg 4
Kærnemælk 6 dl
Smør 100 g
Smelt smør for svag varme.
Bland majsmel, hvedemel, bagepulver, natron og salt i en skål.
Pisk æg, kærnemælk og smeltet smør sammen i en anden skål og vend denne masse i melblandingen.
Smør 2 springforme, 20-25 cm i diameter. Stil dem i en 220° varm ovn i 3 minutter.
Del dejen i 2 og kom dejen i de varme forme og bag i midten af ovnen i 25-30 min, til overfladen er gyldenbrun.
Lad brødet afkøle lidt, før det tages ud af formen.
Skær i lagkage-stykker og server det lunt til Gumbo´en.
Blackened Fish
Til 16 personer:
Kulmule eller anden hvid fisk, med/uden skind 1,2-1,5 kg
Smør 200 g
Olie, neutral 2 dl
Cajun-krydderi 4 spsk
Lime 4
Blackened fish er en godt krydret fiskefilet, stegt ved høj temperatur. Enten på udendørs grill, eller på en varm pande.
Smelt smørret ved lav varme i en gryde. Rids evt skindet på fiskefileterne, med en skarp kniv. Tør fisken godt, vend den i smørret og læg fileterne på en plade.
Drys godt med cajun-krydderi på fileterne og ”rub” dem godt ind på begge sider. Steg dem på en slip-let-pande i resten af smørret ved høj varme i 2-3 min, til skindet er mørkebrunt, tæt på sort! Det vil ryge!
Vend fileterne og steg den anden side ”sort”. Kom evt lidt olie på, mens de grilles/steges.
Serveres straks med lime i kvarte og avocado-salat.
Avocado-salat

Til 16 personer:
Avocado 6
Rødløg 2
Persille, bredblade
½ bdt
Feldsalat 1 bk
Tomater, stilk 1 st bakke
Feta 400 g
Limesaft 2-3 spsk
Olivenolie
Skær avokado, fetaost og tomater ud i tern på 4 mm og vend det hele sammen med fintsnittet rødløg, grofthakket persille og limesaft. Smag til med salt og peber, lidt sukker og vend det hele sammen med en god olivenolie.
Anret på tallerkner, pynt med feldsalat og persille, og server til Blackened Fish.
Jambalaya
Til 16 personer:
Bacon 300 g
Kyllingekød 1-1,2 kg
Pølse, krydret (Merguez, Andouille, Chorizo) 6-800 g
Løg 3
Bladselleri 3-4 stilke
Peberfrugt, grønne 2-3
Champignon 200 g
Hvidløg 4 fed
Hønse- eller kalvebouillon 2-2,5 l
Tomatpuré 2-3 spsk
Ris 1 kg
Tabasco 1-2 spsk
Persille ½ bdt
Krebs ½ pakke
Krydderier:
Laurbærblade 3
Allehånde 1 spsk
Spidskommen 2 tsk
Salt 1 tsk
Cayenne 1 tsk
Peber, sort 2 tsk
Skær bladselleri, peberfrugt, og løg i tern. Hak hvidløg fint. Skær champignons i skiver. Hak persillen groft.
Skær kyllingekød i tern og pølserne i skiver. Bland krydderierne og vend kyllingekødet heri.
Find en stor gryde retten kan koge i.
Steg først baconen på en stor pande for medium varme, kom i gryden. Skru op for varmen og brun kyllingetern på panden i 5 min. Kom kyllingekødet i gryden. Steg derefter pølserne og kom dem i gryden. Til sidst sauteres grønsagerne, et par minutter. Tilsæt tomat-pure og kom i gryden. Sæt nu gryden på varmen, kom 2 liter fond på og kog op. Tilsæt derefter ris.
Lad gryden simre ved lav varme, 25-30 min, under omrøring, til risene er færdige. Tilsæt evt mere fond undervejs.
Smag til med salt, cayenne og tabasco.
Pynt med krebs og hakket persille, og server i gryden.
Candied Yams
Til 16 personer:
Yams, mellemstore 6-8 (2 kg)
Farin, brun 3 spsk
Smør 100 g
Pekannødder 20-25
Marshmallows, mini ½ ps
Vask yams´ene og kog dem i 15 min. Imens tændes ovnen på 200° og pekannødderne hakkes groft.
Afkøl yamsene og skær dem i tern på 2-3 cm. Kom dem i et ovnfast fad, drys med brun farin og kom små klatter smør på farinen. Drys pekannødder over og kom til sidst mini Marshmallows på.
Bag i ovnen, 15-20 min, til det er gyldent.
Cajun kyllingevinger

Til 16 personer:
Kyllingevinger 20-25 stk.
Laurbærblade 10-12
Hvidløg 8 fed
Kommen 2 tsk
Spidskommen, stødt 2 tsk
Cayenne 2 tsk
Koriander, stødt 2 tsk
Sennepskorn 3 tsk
Paprika 4 tsk
Salt 3 tsk
Brandy 3 spskCitronsaft 4 spsk
Tænd ovnen på 200°.
Knus laurbærblade, sennepskorn og kommen i en morter, minihakker eller foodprocessor. Tilsæt hvidløg.
Kom blandingen i en skål og tilsæt spidskommen, cayenne, koriander, paprika og salt og rør det godt sammen. Kom brandy og citronsaft i, og rør det godt sammen, til en pasta.
Vend vingerne grundigt i pastaen, gøres lettest med hænderne.
Læg vingerne på en bageplade og bag dem til de er mørkebrune og sprøde, ca. 25-30 min.
Mississippi Mud Pie

Til 8/16 personer:
Tærtebund:
Digestive kiks 200 g
Smør 100 g
Fyld:
Marshmallows 1 ps/250 g
Mælk 6 spsk
Kanel ½ tsk
Chokolade 350 g
Piskefløde 4 dl
Rom 3 spsk
Kaffe, stærk 4 spsk
Pynt:
Kakaopulver
Chokolade, revet 50 g
Chokolade/kaffe-is 1 l
Smelt smørret og knus kiksene. Bland det og kom det i bunden af en springform 22-24 cm.
Kom marshmallows, mælk og kanel i en gryde, sæt den på middel varme og rør indtil marshmallow´erne er opløst eller smeltet. Tag gryden af og afkøl.
Smelt chokoladen til fyldet over vandbad, og afkøl.
Pisk fløden stiv, og tilsæt rom og kaffe.
Vend chokolade og flødeskum i Marshmallow-blandingen. Hæld blandingen i springformen, kom film over og stil den i køleskabet. Lad den sætte sig et par timer J
Drys Pie´en med kakaopulver og revet chokolade, inden servering.
Server gerne med kaffe- eller chokoladeis.