Smørrebrød, marts 2023

  1. marts 2023

 

Smørrebrød 5

 

Citron-sild

Gammeldags modnede Sild med Citroncreme, rød Peber og Æg

 

 

Hallernes Laksesalat

Laksesalat med kold- og varmrøget Laks, Løg, Ørredrogn og sprøde rugbrødschips

 

 

Ristet, rørt Tatar

Tatar rørt med Cognac og ristet. Serveret med høvlet Peberrod og friterede Kapers

Ole Troelsø / Gastronomi-redaktør, dagbladet BØRSEN

 

 

 

Dessert:

Mollys Choko-Cookies

Med mørk chokolade og Hasselnødder.

 

 

Citron-Sild

 

Til 4 personer skal der bruges: 

Rugbrød 4 skiver
Marinerede sild, gammeldags modnede 2 fileter/1 gl
Piskefløde 2 dl
Citron 1
Peberfrugt, rød 1/5
Æg 2
Dild 2-3 kviste
Fedt til brødet

 

Lav tynde strimler af citronskallen med et julienne-jern. Kom dem i en lille skål. Halvér citronen og pres saften af den, i en skål.

 

Rør piskefløde og citronsaft sammen og smag til med lidt salt. Citron-saften får fløden til at tykne og blive cremet.

Fordel det meste af citroncremen i bunden af et fad. Kom resten i en skål ved siden af.

Hæld sildefileter og lage op i en sigte og lad det dryppe godt af.

Tag sildefileterne op af sigten – lad løg og krydderier blive i sigten.

Halvér sildefileterne og rul/buk dem lidt sammen og sæt dem pænt op i citroncremen, se billede.

 

Kog æggene medium. Kom dem kort i koldt vand, pil dem, og halver. Servér i skål eller dyb tallerken.

Skær peberfrugten i fine tern.

Pynt fadet med løg og krydderier fra sigten, røde peberfrugt-tern, strimlet citronskal og dildkviste.

 

 

Hallernes Laksesalat

 

Til 4 stykke skal der bruges:

 

Rugbrød 4 skiver
Laks, varmrøget 30-40 g
Laks, koldrøget 4+2 skiver
Lakserogn 4 tsk
Rødløg, finthakkede 2 spsk
Creme fraiche 38 % 2-3 spsk
Mayonnaise 2-3 spsk
Citron ½+½
Ærteskud 4-6
Rugbrødschips, små, trekantede, smørristede 8
Sort peber

 

Del citronen på den lange led. Tag den ene halve, og riv skallen i fine strimler med et julienne-jern. Pres saften ud af den, i en lille skål.

Tag 4 skiver koldrøget laks og rul dem til kræmmerhuse og fyld med lakserogn. Skær de 2 andre i tern.

Den varmrøgede laks smuldres i en skål og blandes med tern af den koldrøgede laks, mayonnaise, creme fraiche, kapers og løg. Den skal være ret fast. Smag til med citronsaft, salt og peber.

 

Laksesalaten kommes på et stykke smurt rugbrød og pyntes med kræmmerhuset af koldrøget laks, fyldt med lakserogn.

Pyntes yderligere med ærteskud, strimlet citronskal, en citronbåd og smørristede rugbrødschips, se billede.

 

 

Ristet, rørt Tatar

 

Til 1 stykke skal der bruges:

 

Toastbrød 1 skiveSm
ør ½ spsk
Oksekød, magert, gerne inderlår 80-90 g
Skalotteløg ½
Cognac 1 tsk
Kapers ½ tsk
Sennep ½ tsk
Peberrod, skrabet 1 spsk
Brøndkarse 1-2 spsk
Kapers, store 1 spsk
Rødløg ¼-½
Æggeblomme 1 stk
Salt og peber

 

Hvis ikke kødet er hakket, gøres følgende:

Afparér kødet grundigt, der må hverken være fedt eller sener. Skrab eller hak kødet fint med en stor kniv. Eller kør det gennem en kødhakker. Kom det i en stor skål.

 

Hak skalotteløg og 1 tsk kapers fint og kom det i skålen. Tilsæt Cognac og sennep. Rør tataren godt sammen og smag til med salt og peber.

Kom tatar-kød i en anretter-ring, 7 cm i diameter, pres det lidt sammen med bagsiden af en ske og fjern ringen.

 

Imens friteres 1 spsk kapers i en varm friture, til de er sprøde, ca. 20 sekunder. Afdryp på fedtsugende papir.

 

Pil et halvt rødløg og hak det meget fint.

Skræl peberrod og skrab den i tynde strimler, med en stor kniv.

 

Udstik en rund brødskive/crouton af toastbrød, med en udstikker eller en anretter-ring, 7 cm i diameter. Rist den gylden i smør/rapsolie og læg den i midten af en frokosttallerken.

 

Rist tatar-”bøfferne” kort på en meget varm pande. Vend den og rist på den anden side.

 

Anret Tatar´en ovenpå den stegte crouton, og kom finthakket rødløg ovenpå. Anret en æggeblomme i rødløgene, se billede.

 

Pynt med skrabet peberrod, friterede kapers og brøndkarse rundt om, se billede.

Velbekomme.

 

 

Mollys Choko-Cookies

 

 

Til 15-18 pers. skal der bruges:

 

Brun Farin 100 g
Rørsukker 100 g
Smør, blødt 125 g
Vanillesukker 1 tsk
Æg 1
Bagepulver 1 tsk
Hvedemel 225 g
Salt ½ tsk
Hasselnødder 120 g
Chokolade, mørk 70%, 175 g

 

 

Tænd ovnen på 175 grader.

Rør brun farin, sukker, vanillesukker og blødt smør sammen i en skål. Slå ægget ud og rør det i.

Bland bagepulver, mel og salt sammen i en anden skål. Rør det i dejen.

Hak hasselnødderne groft på et spækbræt – nemmest med en brødkniv. Riv eller hak chokoladen med en kniv.

Rør chokolade og nødder i dejen.

 

Kom bagepapir på 2 bageplader.

Tril 15-18 kugler af dejen, ca. 50 g, og sæt dem med god afstand på bagepladerne – giv dem et let tryk, de flyder mere ud, når de bliver bagt.

Bag 1 plade ad gangen – sæt pladen midt i ovnen. Bag 10-12 min, til kagerne er brune i kanten.

Lad dem køle af på pladen 10-15 min, til de er faste.