Tyrkiet Oktober 2009

Tyrkiet

 


 

 

Meza & Grønt

 

1.                        Humus-kikærtemos

2.                        Pitabrød, hjemmelavede

3.                        Çacik-Yoghurt-dressing med agurk

4.                        Domates Salatasi-Tomatsalat

5.                        Imam Bayildi-Imammens henrykkelse, farserede auberginer

6.                        Taboulè-Bulgur-salat

7.                        Mücver-Dybstegte sprøde squash-fritter

8.                        Beyaz Piyazi-fåreost

9.                        Domatesli karişnik kizartma-Okra med løg og tomater

 

Kød

10.                      Kofte-Hakket kød på spyd

11.                      Shish Kebab-Marineret lammekød på spid

12.                      Dolmades-fyldte vinblade

 

Dessert

13.                      Yoğurt Tatlisi-Yoghurtkage med citronsirup

 

 

 

 

Humus-Kikærtemos

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Kikærter 5 dl

Vand 1,5 dl

Citronsaft 1,5 dl

Olivenolie 1,5 dl

Hvidløg, hakkede 5 fed

Vand 4 spsk

Salt 1 tsk

Paprika, stødt ½ tsk, evt spidskommen

 

Kikærterne lægges i blød i vand, min. 4 timer, gerne natten over.

Skift vandet og kog dem for svag varme i en times tid til de er møre. Afdryp i en sigte. Kom kikærter, citronsaft, olie, hvidløg, vand og salt i en foodprocessor og blend til en ensartet masse. Smag til, tilsæt evt. ekstra vand til konsistensen er rigtig. Tilsæt evt 2 dl Tahina mens der blendes.

 

 

Pitabrød

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Gær 1 pk

Vand, lunkent 7 dl

Sukker 2 tsk

Salt 2 tsk

Hvedemel ca. 1,7 l

Olie ½ dl

 

Kom gær, vand, salt og sukker i en stor skål eller gryde. Rør gær og sukker ud i vandet, tilsæt olien og melet lidt efter lidt til dejen er smidig. Dejen vendes ud på et melet bord og æltes godt igennem. Dækkes med et viskestykke og stilles lunt i 20 min. Slå luften af dejen og del den i 20-25 lige store portioner. Rul hver af disse til en 5mm tyk cirkel. Lægges på bageplade, på bagepapir og pensles med vand. Hæver yderligere 20 min., pensl evt. med vand igen, hvis dejen er blevet tør. Forvarm ovnen til 250°. Bages 4-5 min, pitabrødene skal være bløde og blege, let hævede og hule indvendig. Spises lune som tilbehør.

 

 

Çacik-Yoghurt-dressing med agurk

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Agurk 4

Yoghurt, græsk/tyrkisk 1,5 l

Hvidløg 10-12 fed

Olivenolie 1-1½ dl

Dild ½ bdt

Mynte ¼ bdt

Paprika og Salt

 

Skræl agurkerne, halver dem og fjern kernerne med en teske. Skær dem i små tern eller riv dem og kom salt på.

Lad dem trække 30 min, og knug væden af med hænderne.

Kom agurkerne i en stor skål sammen med yoghurt´en. Tilsæt fint-hakket hvidløg, dild, mynte og det meste af olivenolien. Bland det hele godt og smag til. Fortynd evt. med lidt vand.

Kom dressingen i små serveringsskåle og sæt på køl indtil servering.

Inden servering dryppes med resten af olien og drysses med paprika.

Sæt på bordet.

 

 

Domates Salatasi-Tomatsalat

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Bøftomater 6-8 pænt store

Løg 3

Mynte, hakket ½ bdt

 

Skær tomaterne i skiver. Pil løget og skær også det i skiver. Bland tomater og løg og drys mynte over.

Sauce: olivenolie 2 dl, Hvidløg 5 fed, citronsaft 6 spsk, vineddike 6 spsk, salt & peber

Pres hvidløget og bland grundigt med de øvrige ingredienser til saucen er homogen. Hæld den over tomaterne og server.

 

 

Imam Bayildi-Imammens henrykkelse, farserede auberginer

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Auberginer 6-7

Olivenolie 3 dl

Løg 3

Hvidløg 7 fed

Tomater 7

Sukker 2 spsk

Persille, finthakket 1 bdt

Persille bredbladet ½ bdt

Paprika, rosen 2 spsk

Grønne, milde, tyrkiske pebre 7

Salt og sort peber

 

Skyl auberginerne og skær med 2 cm mellemrum en strimmel skræl af auberginerne på langs. Læg dem i saltet vand i 15 min. og dup dem tørre.

Skær dem op på langs med få cm´s mellemrum, men ikke helt igennem, og kom små stykker hvidløg i.

Brun dem på alle sider i olivenolie. Tag dem op og kom dem i et stort ovnfast fad med åbningerne opad. Forvarm ovnen til 180°.

Pil løgene og skær dem i tynde skiver. Hak hvidløget, skold og flå tomaterne og skær dem i tern. Steg løg og hvidløg i resten af olien.

Tilsæt tomater, sukker, persille og paprika, og lad det stege videre i et par minutter. Krydr med salt og peber.

Fyld auberginerne med grønsagsblandingen og fordel resten ovenpå auberginerne. Placer 2 peberhalvdele, uden kerner, oven på hver aubergine.

Rør grønsagssaften fra panden sammen med ½ l vand og hæld den i bunden af fadet. Giv auberginerne 30-40 min i ovnen.

Lad dem køle lidt af i fadet inden servering og drys med lidt finthakket persille.

Auberginerne kan serveres både lune og kolde, men traditionelt koldt på varme tyrkiske sommerdage.

 

 

Taboulè-Bulgur-salat

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Bulgur 5 dl

Persille, bredbladet 1 bdt

Mynte ½ bdt

Forårsløg, finthakkede 3 bdt

Tomater 4

Citronsaft 4 spsk

Olivenolie 2 spsk

Peber, stødt 2 tsk

 

Bulgur koges i vand med salt i 10-12 min. til det er mørt. Afkøles i gryden ved at hælde koldt vand på. Sæt til afdrypning i en sigte.

Hak persille og mynte fint. Skær tomaterne i små tern, kom dem i en skål og hæld citronsaften over.

Kom bulgur, persille, mynte, forårsløg, tomater, citronsaft, olie og peber i en stor skål og vend det sammen.

Taboulé kan serveres både som forret med små salatblade eller som tilbehør til en hovedret.

 

 

 

Mücver-Dybstegte sprøde squash-fritter

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Squash, groftrevne 4

Gulerødder, mellemstore, groftrevne 4

Hvedemel 10 spsk

Bagepulver 2 tsk

Æg 6

Fetaost, finthakket 100 g

Dild, hakket ½ bdt

Olie, salat 1 l

Salt, groft 3 tsk, peber

 

kom de revne squash og gulerødder i en skål med mel, bagepulver, salt og peber og mix det godt sammen med en gaffel. Tilsæt et æg ad gangen under omrøring. Til sidst tilsættes feta og dild, lad blandingen hvile 10 min i køleskab.

Dæk bunden af en tykbundet pande med olie og opvarm den. Når olien er varm og syder, kommes en skefuld af blandingen på panden, tryk den lidt flad. Fortsæt med resten, steg ikke for mange af gangen.

Steg fritterne gyldne og sprøde på begge sider ved middelvarme, lad dem dryppe af på køkkenrulle, drys med lidt salt og server straks.

 

 

Fåreost

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Fåreost 1 kg

Lidt krydderurter

Lidt olivenolie

 

Osten skæres i store 3-kanter og pyntes med lidt hakkede krydder-urter og stænkes med lidt olivenolie.

 

 

Domatesli karişnik kizartma Okra med løg og tomater

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Kikærter 5 dl

Vand 1½ liter

Olie 2 spsk

Løg, små 15, evt 6 kvarte store løg

Hvidløg 5 fed

Tomater 6-8

Citronsaft 2 spsk

Tomatsaft 6 dl

Okra 700 g

Eddike 2 dl

Oregano, hakket ½ bdt

Salt og peber

 

Kikærterne lægges i blød i vand, min. 4 timer, gerne natten over.

Afdryp i en sigte. Løg og hvidløg pilles, hvidløget presses. Tomaterne skæres i tern.

Olien varmes i en stor gryde, svits løg og hvidløg gyldne for jævn varme. Tilsæt tomattern, kikærter, citronsaft og evt. lidt vin. Lad simre under låg i 40 min. Vask i mellemtiden okraerne og mariner dem i lidt eddike i 30 min, så de ikke bliver slimede. Skyl dem i vand.

Tilsæt okra til retten og lad simre videre i 20 min.

Rør oregano og peber i og smag til med salt.

Serveres som tilbehør til kødretter.

 

 

 

Kofte-Hakket kød på spyd

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Bulgur 2 dl

Vand 7 dl

Oksekød, hakket 1,5 kg

Løg, finthakket 2

Hvidløg, presset 3 fed

Spidskommen, stødt 1 spsk

Kanel 1 tsk

Pinjekerner, hakkede 1 dl

Æg, sammenpisket 3

 

Bulgur koges i vand med salt i 10-12 min. til det er mørt. Afkøles i gryden ved at hælde koldt vand på. Sæt til afdrypning i en sigte.

Rør bulgur, oksekød og resten af ingredienserne sammen i en stor skål. Del farsen i 18 lige store portioner. Hver portion rulles til en pølse, som sættes på spyd, gerne metal.

Grilles ved jævn varme i 8 min, til de er brune på alle sider og gennemstegte. Server gerne med pitabrød og Taboulè.

 

 

Shish Kebab-Marineret lammekød på spid

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Lammekød, gerne kølle 2-2,5 kg

Løg 2 store

Persille 1 bdt

Hvidløg 4 fed

Citron 3

Olivenolie 2 dl

Peberfrugt, grøn 3

Salt, peber

 

Skær lammekødet i tern 2x2 cm. Skræl løgene, halver og skær dem i tynde skiver. Pil og knus hvidløget, pres citronerne og hak persillen.

Bland kødstykker, løg, hvidløg, citronsaft, persille, olie, salt og peber godt sammen i en stor skål og lad det marinere minimum 1 time, gerne længere.

Halver og rens de grønne pebre og skær dem i stykker, 2x2 cm.

Sæt kødstykker og de grønne peberstykker på spid, gerne metal og grill dem. Spiddene vendes flittigt, så de bliver jævnt stegt.

 

 

Dolmades-fyldte vinblade

 

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Vinblade 20

Lammekød, hakket 350 g

Ris 50 g

Løg 1

Hvidløg 3 fed

Olivenolie

Bouillon 1 dl

Æg 1

Mælk 1 dl

Salt og peber

 

Bruger du vinblade fra dåse, så lad dem dryppe godt af.

Pil og hak løget fint. Sauter det sammen med hvidløg i lidt olie. Tilsæt risene og sauter videre i et par minutter, tilsæt så bouillonen og lad det simre 15 minutter.

Derefter rører du en fars af det hakkede lammekød, æg, mælk, salt og peber. Tilsæt så den færdigkogte risblanding.

 

Bred vinbladene ud og læg en farspølse midt på hver af dem og rul dem sammen. Læg de fyldte vinblade i et ovnfast fad og giv dem 20 min i ovnen ved 175°.

 

 

Yoğurt Tatlisi-Yoghurtkage med citronsirup

Til 18 pers. skal der bruges:

 

Smør, usaltet 250 g

Sukker 4 dl

Æg, sammenpiskede 4

Citronskal, fintreven 4 tsk

Hvedemel 1 l

Bagepulver 6 tsk

Yoghurt, naturel 4 dl

Piskefløde ½ liter

 

Ovnen forvarmes til 180°. 2 20 cms springforme sprøjtes med fedtstof.

 

Pisk smør og sukker luftigt og cremet med en håndmixer. Tilsæt æg lidt efter lidt under konstant piskning og rør citronskal i.

Hæld blandingen i en stor skål og kom skiftevis sigtet mel, bagepulver og yoghurt i og rør dejen sammen til den er glat. Dejen hældes i formen, overfladen glattes og kagen bages i 45 min, eller til der ikke hænger noget ved en strikkepind, der stikkes ned i midten af kagen.

 

Sirup: 2 dl citronsaft, 1½ dl sukker, skallen af 1 citron i tynde strimler

 

Rør citronsaft, sukker og citronskal sammen i en gryde for jævn varme uden at koge, til sukkeret er helt opløst. Bringes derefter i kog i 3 minutter.

Hæld den varme sirup over den varme kage og lad den stå i formen i 15 min inden formens side fjernes.

Pisk fløden til skum.

Serveres varm med flødeskum.