Marokko februar 2011

11. februar 2011
Marokkos Solkøkken

\r\n



Citruslemonade med mynte

\r\n

citruslemonade
Til 9 pers. skal der bruges:

Mynte, friskhakket 1,5 dl
Sukker 1,5 dl
Appelsiner 10
Citroner 6
Danskvand


Kom mynte og sukker i en kande.
Pres appelsiner og citroner, bland saften med sukker og mynte. Lad det trække i køleskab i ½ time og fyld op med lidt danskvand. Smagen skal stadig være intens. Sigt eventuelt myntebladene fra inden du serverer.
Tip. En sjat vodka i hvert glas smager også godt.



B´stilla med fisk og skaldyr

\r\n

bstilla
Til 9 pers. skal der bruges:

Torskefilet 450 g
Rejer 450 g
Hvidløg, hakket 3 fed
Chili, rød, finthakket 1
Safran 0,5 g
Paprika 2 tsk
Spidskommen, stødt 1 tsk
Persille, bredbladet, hakket 1,5 dl
Koriander, hakket ½ dl
Olie 4-5 spsk
Saft fra 1 citron
Risnudler 75 g
Filodej 6 blade/ark
Smør, smeltet 150 g
Ost, revet 150 g

Sæt ovnen på 200°. Skær torsken i 2 cm store tern, dup rejerne tørre. Bland hvidløg, chili og krydderier i en skål og vend torsk og rejer heri, før de ristes 2 min i olie på en varm pande. Hæld citronsaft på og tag panden af varmen. Krydr med salt.
Kog nudlerne og dryp dem af.
Læg et lag filodej i bunden af en smurt tærteform og lad den overskydende dej hænge ud over kanten. Pensl med det smeltede smør.Læg et nyt lag på tværs af den første plade og pensl med smør. Gentag indtil du har 3 lag dej.
Læg halvdelen af fisk- og skaldyrsfyldet i bunden af formen. Skær de kogte nudler over nogle gange og læg halvdelen over fyldet. Drys halvdelen af osten over. Processen gentages med resten af fyldet. Læg det sidste lag filodej over og fold dejkanten ind over pakken. Vend pakken med bunden opad. Hæld resten af smørret over og bag B´stilla´en ved 200° i 20 min, indtil den er sprød og gylden.
Serveres lun skåret i lagkagestykker. Gerne med citronbåde.

\r\n

 

\r\n


Perlehøne med citronconfit og couscous

\r\n

perlehoene
Til 9 pers. skal der bruges:

Perlehønebryster 6-8 stk
Citroner, økologiske(skallen skal bruges) 3
Mandler, hele, smuttede 2 dl
Rosiner 2 dl
Olivenolie 1,5 dl
Hvidløg 6 fed
Harissa, chili pasta 3 tsk
Løg 6
Couscous 9 dl
Lidt olie, salt og peber


Sæt ovnen på 200°.
Riv citronskal ned i en lille gryde. Drys 1 spsk salt over og kom 3 dl vand i. Kog op og sluk for varmen.

Fordel mandler og rosiner i bunden af en bradepande.
Skær perlehønebrysterne ud i 2-3 stykker. Kom citronsaft, olivenolie, presset hvidløg, harissa og afdryppet citronskal i en skål. Vend perlehønebryststykkerne i blandingen.
Læg kødet over mandler og rosiner, og drys med salt. Hæld 2 dl vand i bunden af bradepanden og stil den ind i midten af ovnen. Bag retten i 25 min.
Skær løgene i tynde skiver og steg dem sprøde i olie.
Tilbered couscous´en.
Fordel løgene over retten og server med couscous.




\r\n\r\n

Auberginesalat

\r\n

auberginesalat
Til 9 pers. skal der bruges:

Aubergine 900 g
Tomater 500 g
Hvidløg 5 fed
Olivenolie 1,5 dl
Tomatkoncentrat 4 spsk
Persille, hakket ½ bdt
Koriander, hakket ½ dl
Spidskommen 3 tsk
Salt og peber

Skær aubergine og tomat i 2 cm store tern og kom den i en gryde.
Riv hvidløg ned i gryden. Rør olie og tomatkoncentrat i.
Tilsæt persille, koriander og spidskommen. Vend godt rundt varm op og lad det simre under låg i ca. ½ time.
Sluk for varmen, lad det køle af og smag til med salt og peber.

\r\n



Kikærtesalat

\r\n

kikaertesalat
Til 9 pers. skal der bruges:

Kikærter 4 ds a 400 g eller 1 kg frisk kogte
Tomater 400 g
Appelsiner 3
Rødløg 2
Olie 4 spsk
Mynte, hakket 3 spsk
Salt

Afdryp kikærterne og skyl dem i koldt vand.
Skær tomaterne og appelsinerne i meget tynde skiver. Hak løget fint. Kom ingredienserne i en skål og vend med olie og mynte. Smag salaten til med salt.

\r\n

 

\r\n


Lammespyd

\r\n

lammespyd
Til 9 pers. skal der bruges:

Lammekød, f.eks culotte eller inderlår 1,2 kg
Olie 1 dl
Citronsaft 3 spsk
Harissa, chilipasta 2 tsk
Hvidløg 4 fed
Rødløg 2
Løg 2
Koriander og persille, finthakket 1 dl
Arabiske brød 8-10
Salt

Skær lammekødet i 4-5 cm store tern. Kom olie, citronsaft, harissa, presset hvidløg og salt i en skål og vend kødet i.
Pil løgene og skær dem i store både og sæt dem på spyd skiftevis med kødet. Lad spyddene trække ca. 1 time i køleskab. Tag det ud ½ time før det skal steges.
Sæt ovnen på grill, gerne med både over- og undervarme. Grill spyddene ca. 15 min, til kødet er godt brunet. Vend det ofte.
Drys spyddene med hakket koriander og persille ved servering.
Server med arabiske brød.


Marrokansk appelsinkage med mandler

\r\n

appelsinkage
Til 9 pers. skal der bruges:

Smør 175 g
Appelsiner, økologiske(skallen skal bruges) 4
Mandler, smuttede 200 g
Æg 3 store
Sukker 3 dl
Hvedemel 3 dl
Bagepulver 2 tsk
Salt 1 tsk
Kanel
Smør og mel til formen


Sæt ovnen på 175°. Smelt smørret.
Riv skallen af 3 appelsiner fint. Pres saften fra alle appelsiner.
Blend eller hak mandlerne meget fint.

Pisk sukker og æg sammen. Rør mel, bagepulver og salt sammen og vend i. Vend mandlerne i. Rør smørret i. Rør 1 dl appelsinsaft plus den revne skal i.
Smør en springform (24 cm) og drys den med mel. Kom dejen i formen og bag kagen i ca. 45 min. Tag den ud og afkøl.
Dryp den resterende appelsinsaft over kagen.
Ved servering skæres den ud i stykker og drysses med lidt kanel.