Tapas, marts 2015

 

\r\n

Tapas

Grønt & diverse

1.                         Sangria

2.                         Canapé med bagt gedeost og karamelliserede æbler

3.                         Patatas Bravas – pandestegte kartofler med pikant paprika

4.                         Grillet peberfrugtsalat

5.                         Allioli

6.                         Omvendt tomattærte med mozzarella

7.                         Ostesalat med appelsin og basilikum

8.                         Mors Banankage

Kød

9.                         Krydrede kødboller i tomatsauce

10.                       Unghane med ricotta

11.                       Chorizo Rosario

12.                       Serrano-skinke med tomat-oliven-kompot


Fisk

13.                       Skalstegt tun med romainesalat

14.                       Blækspruttesalat

15.                       Tortillitas de Gambas med Romanesco-sauce

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n


Sangria

Til 15 pers./3 liter skal der bruges:

Brandy, spansk el Cognac 1,5 dl
Appelsiner, økologiske 8
Citroner, økologiske 2
Jordbær 1 bk
Sukker 2 dl
Rødvin, helst spansk, ikke for tør 3 fl
Danskvand 1½ l
Isterninger

Kog sukkeret op med lidt vand til en sukkerlage. Køl den af.
Pres 5 af appelsinerne og skær resten i tynde, kvarte skiver. Skær også citronerne i tynde, kvarte skiver, så passer de bedre ned i et glas .
Skyl jordbærrene og skær også dem i skiver.

Bland det hele ned i en bowle/gryde lige inden servering. Jo længere den står, jo mindre bobler komer der fra danskvandet!

Smag evt sangriaen til med lidt ekstra sukker eller citronsaft, alt efter om den mangler sødme eller syrlighed.




Serrano-skinke med tomat-olivenkompot

Der skal bruges:
Serrano-skinke, tyndtskåret 15-20 skiver
Oliven, sorte, stenfri 1 dl
Soltørrede tomater, udblødt ½ dl
Hvidløg 3 fed
Olivenolie 1 dl
Basilikum et par kviste

Hak oliven, soltørrede tomater og hvidløg i en foodprocessor eller i hånden. Tilsæt olivenolie til konsistensen minder og en grød.
Anret skinken på et fad eller tallerken med tomat-olivenkompot i en lille skål. Pynt med basilikum.


Chorizo Rosario

Til 15 pers. skal der bruges:

Chorizo Rosario, friske 15 stk

Kog eller grill chorizoerne til de er færdige.
Pil skindet af og server i en lun skål eller lille pande.


Allioli

Æg 1
Sennep, dijon 1 spsk
Eddike, gerne sherry, 1 spsk
Salt og peber
Olie, neutral 3,2 dl


Kom alle ingredienserne i et blenderglas i nævnte rækkefølge og sæt stavblenderen ned i bunden. Tænd og rør på bunden i 10 sek. og flyt derefter staven opad.

Rør mayonnaisen med masser af hvidløg, kom den i en skål og pynt med lidt paprika.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n


Krydrede kødboller i tomatsauce

Ingredienser til kødboller
800 g. hakket økologisk oksekød
Salt
2 æg
3-4 spsk. rasp
En slat mælk
1-2 finthakket løg
3-4 fed finthakket hvidløg
2 tsk. røget paprika
Finthakket rosmarin

Fremgangsmåde
Alle ingredienserne røres sammen til en god fars. Lav kødboller af farsen og læg dem i et bredt fad.

Ingredienser til tomatsauce
Jomfruolivenolie
1 finthakket løg
2 fed finthakket hvidløg
3-4 laurbærblade
2-3 stilke rosmarin
En slat sød sherryeddike
Evt. lidt sukker
Salt & friskkværnet sort peber
2 ds. flåede hakkede tomater


Fremgangsmåde
Steg løg og hvidløg i olie til de er glasklare i konsistensen. Tilsæt laurbærblade og rosmarinstilke og steg det med. Kom en slat sherryeddike på og lad det koge ind. Tilsæt tomaterne og lad saucen koge i et kvarters tid. Smag saucen til med sukker, salt og peber og hæld saucen over kødbollerne til de er halvt dækkede.
Kom fadet med kødboller og tomatsauce i ovnen i ca. 20 minutter, alt efter kødbollernes størrelse, ved 200 grader.
Spis kødbollerne med friskbagt brød, og en god bitter salat.




Canapé med bagt gedeost og karamelliserede æbler

\r\n

 

\r\n


Ingredienser til bagt gedeost
Sprøde ristede brødskiver
Gedefriskost eller en anden frisk ost


Fremgangsmåde
Kom en god skefuld af gedefriskosten på hver af de ristede brødskiver, og bag eller grill dem i ovnen til osten er varm og begynder at blive gylden.

Ingredienser til karamelliserede æbler
Smør
3-4 Æbler, skåret i både
Timian
Et godt drys sukker
Et drys salt


Fremgangsmåde
Skær æblerne i både og sauter dem i en klat smør i en gryde eller på en pande. Når æblerne begynder at tage lidt farve tilsættes et drys sukker, nogle kviste frisk timian og et lille drys salt.
Steg æblerne til de er møre og let karamelliserede. Anret æblerne ovenpå den bagte gedeost. Pynt gerne med en grøn kvist, f.eks timian.



Patatas Bravas - stegte kartofler med pikant paprika

Til 15 pers. skal der bruges:

Kartofler, mellemstore 1½ kg
Paprika 3 tsk
Spidskommen 1 tsk
Cayennepeber 1 tsk
Salt 1 tsk
Olie, majs eller raps ½ l


Kom paprika, spidskommen, cayenne og salt i en skål og bland det godt.
Skræl kartoflerne og skær hver kartoffel i 8 både.
Hæld godt med olie en i slip-let-pande og varm den godt op.
Tilsæt kartoffelbådene, ikke for mange ad gangen, og steg dem i ca. 10 min, til de er smukt gyldenbrune. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Steg resten af kartoflerne.
Kom kartoflerne over i en stor skål og vend dem med krydderi-blandingen, så de er jævnt dækket.
Server dem i en stor varm skål med en skål aïoli til at dyppe dem i.



Ostesalat med appelsin og basilikum

Til 15 pers. skal der bruges:

Emmentaler eller anden fast ost 400 g
Appelsiner 4
Oliven, sorte, små 100 g
Basilikum lidt til pynt

Skær osten i tern 2x2 cm. Hak basilikummen groft.
Skær skrællen af appelsinerne, tæt til kødet. Skær fileterne fri af hinden, hvis du kan. Ellers fjern det hvide i midten, go skær dem i halve skiver.
Bland osten med appelsinfileter, sorte oliven og basilikum.


Tortillitas de Gambas med Romanesco-sauce

Til 15 pers. skal der bruges:

Toastbrød 250 g
Citronskal fra 1 citron
Citronsaft fra 1 citron
Løg 1 stort
Chili, tørrede, røde 3
Bagepulver 2 tsk
Rejer, store, uden skal 750 g
Hvidløg 3 fed
Salt 2 tsk

Skær skorpen af brødet og skær det i grove stykker. Pil løget og skær det i grove tern.
Findel brød, citronskal og bagepulver i en foodprocessor. Tilsæt rejer, knust hvidløg, løgtern og chili og kør det til rejerne er findelte.
Krydr farsen med salt og citronsaft og form den til små kager eller småkager .
Steg dem sprøde i olie på pande eller i friture, lige inden servering.

Romanesco-sauce

Hvidløg 6 fed
Mandler, hakkede 50 g
Toastbrød 2 skiver
Rapsolie, koldpresset 1 dl+1½ dl
Peberfrugt, rød, renset i skiver 1
Chili, friske, renset 2
Eddike, honning ½ dl
Salt og peber
Skær skorpen af brødet og smuldr det. Rist hvidløg, hakket mandel og smuldret brød i lidt olie til brødet er sprødt, pas på det ikke branker! Tilsæt peberfrugt og chili og rist til peberfrugten er mør. Findel det hele i en blender sammen med eddiken og 1½ dl olie og smag til med salt og peber.
Server saucen til reje-fritterne.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

Unghane med ricotta

Her er opskriften på kylling med en ostefyld af ricotta og friskrevet parmesan.
Ingredienser
2 unghaner eller store kyllinger

\r\n

 

\r\n


Ingredienser til ricottafyld
1 bæger ricotta
Et par håndfulde friskrevet parmesan
3 fed finthakket hvidløg
Friskrevet citronskal fra 1 usprøjtet citron
En håndfuld finthakkede blandede krydderurter, fx basilikum, timian og oregano
Salt & friskkværnet sort peber


Fremgangsmåde
Bland ricotta med friskrevet parmesan, finthakket hvidløg, revet citronskal og finthakkede krydderurter. Smag blandingen til med salt og peber.
Parter hver hane/kylling i 8 stykker og løsn derefter skindet på hvert enkelt stykke.

Læg en stor skefuld af ricottafyldet ind under skindet på hvert stykke kylling. Læg skindet henover igen og pres forsigtigt så fyldet fordeler sig.
Drys skindet med salt og steg hanekyllingestykkerne i ovnen ved 200 grader til de er færdige, ca. 35-40 minutter.


Grillet peberfrugtsalat

Ingredienser
2 røde peberfrugter
2 gule peberfrugter
3-4 blandede chilifrugter, ikke for stærke
6-8 blommetomater
1 stor håndfuld rucola
1 bdt finthakkede forårsløg
Friskrevet citronskal fra 1 usprøjtet citron
20 små mozzarellakugler
Et bundt frisk basilikum

Dressing
Koldpresset jomfruolivenolie
Balsamicoeddike
Lidt citronsaft
Lidt sirup eller flydende honning
1 finthakket fed hvidløg
Salt & friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde
Peberfrugter og chilifrugter halveres og renses for kerner hvorefter skindsiden grilles på havegrillen eller under grillelementet i ovnen til de er helt sorte. Derefter lægges peber- og chilifrugter i en frysepose hvor de køler af.
Rucolaen lægges på et stort fad, tomaterne skæres i kvarte og fordeles over salaten, sammen med finthakket forårsløg, fintrevet citronskal og halverede mozzarellakugler.

Skindet flås af de afkølede peber- og chilifrugter. Peberfrugterne skæres i strimler og chilifrugterne hakkes fint hvorefter begge dele blandes i salaten. Alle ingredienserne til dressingen piskes sammen og dressingen fordeles over salaten. Til sidst drysses med rigelige mængder frisk basilikum.





Skalstegt tun med romainesalat
Ingredienser
Et godt, friskt stykke tun, ca. 700-800 g
Ingredienser til marinade
Koldpresset jomfruolivenolie
Citronsaft
1-2 fed hvidløg
½ bdt bredbladet persille
Salt & friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde
Kom alle ingredienserne til marinaden i en morter og mos det til en god lind marinade. Brug halvdelen af marinaden til at vende tunen i. Gem den anden halvdel af marinaden til salaten.
Varm en pande med olivenolie op og steg tunen ca. 1 minut på hver side og lad den derefter afkøle på en tallerken. Skær den i skiver inden servering.

Ingredienser til romainesalat med ærter, feta & croutoner
Et mellemstort romainesalathoved
Et stykke feta
En stor håndfuld, gerne friskbælgede, ærter
En god håndfuld croutoner
Koldpresset jomfruolivenolie
Salt
Ingredienser til dressing
Tunmarinade
Koldpresset jomfruolivenolie
Æbleeddike

Fremgangsmåde
Brug resten af marinaden fra tunen. Bland den op med yderligere olie og en god slat æbleeddike eller en anden let sødlig frugteddike.
Bryd salatbladene i stykker og læg dem på et fad. Fordel fetaost og ærter over salaten og hæld dressingen over.
Skær daggammelt brød i tern og rist det på panden med olie og salt til du har nogle sprøde gyldne croutoner. Lad dem køle af før du drysser dem over salaten.





Blækspruttesalat

Til 15 pers. skal der bruges:

Blækspruttetuber 1 kg
Salatløg 1
Hvidløg
Peberfrugt, rød-grøn 1+1
Blomme eller cherrytomater 1-2 bk
Persille, bredbladet ½ bdt
Jomfruolivenolie 1 dl
Citronsaft ½ dl
Salt og peber

Fjern stiverne og evt indvolde i blækspruttetuberne og kog dem, til de er møre, ca. 10-15 min. Afkøl og skær dem i tynde skiver, ca. ½ cm. Kom dem op i en stor skål.
Pil og finthak salatløget, kom det op i skålen.
Peberfrugterne halveres og renses for kerner. Skær dem i fine strimler og kom dem i skålen.
Tomaterne halveres, og kerner og saft fjernes med en ske. Skær derefter tomatkødet i stykker og bland det i skålen.
Hak persillen groft og kom den i skålen.

Pisk olivenolie, citronsaft, salt og peber sammen, og kom marinaden over salaten. Bland det hele godt og lad blækspruttesalaten stå og trække et køligt sted mindst ½ time. Gerne længere.




Mors Banankage

Til 15 pers. skal der bruges:

Smør, blødt 150 g
Sukker 150 g
Æg 3
Natron 1 tsk
Bagepulver 2 tsk
Vanillesukker 1 tsk
Kanel 1 tsk
Bananer, modne 3
Chokolade, mørk 200 g

Smør og sukker piskes luftigt. De 3 æg tilsættes 1 ad gangen.
De tørre ingredienser blandes i en skål og sigtes i Madsen.

Herefter moser du bananerne og den mørke chokolade sammen og vender det i massen.
Fór en springform, ca. 22 cm i dia, med bagepapir. Kom Madsen i og bag den i ovnen ved 180° i ca. ½ time.
Kagen skal være godt svampet.




Omvendt tomattærte med mozzarella

Til 12 pers. skal der bruges:

Butterdej 250 g
Peberfrugter, røde 1
cherrytomater 2 bk
Æg 4
jomfruolivenolie 1 dl
Mozzarella, i vand(125 g) 2
Oregano ½ bdt

Bred butterdejen ud, og skær den i 12 stykker ca. 10x10 cm. Læg dem over 12 kopper og bag dem i ovnen i ca. 20 min. ved 180°, til de er flot gyldne. Tag dem ud, tag dem af kopperne og vend dem.

Skær peberfrugten i tern og halver cherrytomaterne. Hak halvdelen af oreganoen. Kom lidt olie på, krydr med salt og peber og bland det.  Pisk æggene sammen i en skål og steg det til røræg på en varm pande med lidt smør.
Fyld butterdejsskålene med røræg, tomat-peberfrugt-salaten og frisk mozzarella-ost i skiver/stykker.
Dryp med jomfruolivenolie og pynt med en oregano-kvist.






\r\n