Rogn og ramsløg, april 2024

april 2024

 

Rogn & Ramsløg

 

 

  

Snacks:

Rugbrød – Rygeostcreme - Stenbiderrogn – Agurk – Karse

Blinis – Creme fraiche - Stenbiderrogn – Rødløg – Kørvel

Blinis – Lakserogn - Creme fraiche – Rødløg – Dild

 

2. servering:

Avocado med Pocheret æg og Stenbiderrogn

 

3. servering:

Tun-steak på Tomat/Blomkål

Ramløgs-Pesto – Ramløgs-olie og Citron

 

Dessert:

Bær-is med Marengs

 

 

  

Sprødt Rugbrød – Rygeostcreme – Agurk – Stenbiderrogn

 

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Stenbiderrogn 75 g
Rugbrød 3 tynde skiver
Rapsolie, koldpresset 1 spsk
Rygeostcreme (rygeost, CF og mayo) 100 g
Agurk ca 1/4
Karse 1 bk

 

Skær 3 tynde skiver rugbrød. Skær dem derefter i stykker, 3x3 cm, du skal bruge 9 stk. Kom dem på en bageplade med bagepapir. Dryp med lidt koldpresset rapsolie og salt, og bag dem let sprøde i ovnen, 5-8 min.

Skær agurken i fine, små stykker.

Kom rygeostcreme, agurk og stenbiderrogn på rugbrødsstykkerne, i nævnte rækkefølge, ca. ½-1 tsk af hver. Pynt til sidst med karse.

Anret pænt på et fad eller bræt.

 

Blinis – Creme fraiche – Rødløg – Stenbiderrogn – Kørvel

 

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Stenbiderrogn 75 g
Blinis 9 stk
Creme fraiche 18 % ½-1 dl
Rødløg 1 lilleKørvel 9 kviste

 

Pil og hak rødløgene fint. Lun Blinis´erne, gerne i mikroovn.

Kom creme fraiche, rødløg og stenbiderrogn på, i nævnte rækkefølge, ca. ½ tsk af hver. Anret dem pænt på et fad/bræt.

Pynt til sidst med en kvist kørvel.

 

 

Blinis – Creme fraiche – Rødløg – Lakserogn – Dild

 

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Lakserogn 50 g
Blinis 9 stk
Creme fraiche 18 % ½-1 dl
Rødløg 1 lille/½ stort
Dild 9 kviste

 

Pil og hak rødløget fint. Hak dilden groft.

Lun Blinis´erne, gerne i mikroovn. Kom creme fraiche, rødløg og lakserogn på, i nævnte rækkefølge, ca. ½-1 tsk af hver.

Anret pænt på et fad/bræt. Pynt til sidst med hakket dild.

 

 

AVOCADO MED POCHERET ÆG

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Avocado, modne 9
Citronsaft 1-2 spsk
Brød, gerne surdej 9 skiver
Dild 1 lille bdt
Æg 9
Eddike 1 spsk
Stenbiderrogn 200 g
Dild-olie 1 dl
Salt og peber

 

Halvér avocadoerne, tag stenene ud og skrab kødet ud i en skål. Mos det med en gaffel, der må gerne være struktur, og smag til med citronsaft, salt og peber.

Hak dilden groft og kom det i en skål.

Rist brødet og anret avocado-mosen på brødet.

 

Sæt en gryde over med vand og kom salt og lidt eddike i. Slå æggene ud i en kop, et i hver kop. Når vandet koger kommes æggene i, og varmen skrues ned til lige under kogepunket.

Pocher æggene i ca. 3 min. Tag dem derefter op med en hulske, dryp af på et viskestykke og anret på avocado-mosen.

 

Anret til sidst en skefuld stenbiderrogn, i den ene ende, dryp med dild-olie, drys med hakket dild og krydr med salt og friskkværnet peber.

 

Tun-steak på Tomat/Blomkål

Ramløgs-pesto - Ramsløgsolie og Citron

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Tun-bøffer, 160-170g, 9 stk
Blomkål 1 stor
Tomater, gerne stilk 4
Smør 50+50 g
Ramsløg 1 håndfuld
Olie, neutral/raps 2,5+½ dl
Citroner 3
Salt & peber

 

Skær tomaterne i store både og fjern kerner og saft. Skær derefter bådene i fine tern. Skær citronerne i kvarte.

Skær den grove stok af blomkålen og del i buketter. Kom halvdelen i food-processoren og kør til det er findelt, IKKE helt til mos. Kør den anden halvdel.

 

Kom én håndfuld ramsløg i blenderen, hæld 2,5 dl rapsolie i, og blend ca. 1 min, til det ”ryger”. Sigt olien og kom den i en lille plastflaske. Del indholdet med det andet hold, ved anretningJ.

 

Sæt en stor pande eller bred gryde over, medium varme, og kom 50 g smør og lidt rapsolie på. Når panden er varm kommes først blomkålen på, og smørdampes 2-3 min. Kom tomat-ternene på, lad dem blive varme, og krydr med salt & peber. Skru ned på 1.

 

Sæt 2 pander over, lad dem blive meget varme, og kom lidt olie på. Lynsteg nu 2-3 tun-bøffer ad gangen, 20-30 sek på hver side, til de får en flot stegeskorpe. Læg dem på et skærebræt og lad dem trække et par minutter. Skær dem i ca. 1 cm tykke, skrå skiver, så du kan se det flotte røde kød.

 

Anret 2 spsk blomkål/tomat i midten tallerkenen og kom tunen ovenpå. Kom ramsløgsolie rundt om med plastflasken og pynt med ¼ citron og en skefuld Ramsløgspesto.

 

 

Ramløgs-pesto

Til 9 pers. skal der bruges:

 

Ramsløg 2 håndfulde
Olie, neutral/raps 4-5 dl
Mandler 100 g
Ost, hård, revet 75-100 g
Citronsaft 1 spsk
Salt

 

 

Kom 2 håndfulde ramsløg i blenderen, sammen med revet ost og mandler. Tilsæt 3-4 dl alm. rapsolie og lidt salt. Kør til ensartet konsistens.

Tilsæt eventuelt flere mandler og revet ost, eller olie, til en god, tyk pesto-konsistens J.

 

 

Bær-is med Marengs

 

Til 9 pers. skal der bruges:

Frosne bær 5-600 g
Creme fraîche 38 % 3,5 dl / 2 bægre
Flormelis 2 dl
Æggehvider 4 stk
Sukker 2 dl
Bananer 2
Pærer 2
Clementiner 4
Lime, revet skal og saft 1 stk
Mandelflager eller splitter, ristede 1 ps
Kaffeglas 9

 

Hæld de frosne bær, creme fraîche 38% og flormelis i en Food-processor. Blend til massen har konsistens som is. Sæt isen i fryseren, mens marengsen og frugtsalaten tilberedes.

 

Pisk æggehviderne og hæld sukkeret i lidt ad gangen. Pisk marengsen hårdt.

Tør-rist mandelsplitterne på en pande for svag varme.

Skær bananer og appelsiner/fersken i små stykker og bland dem med limesaft, limeskal og mandelsplitter. Fordel halvdelen af blandingen i 9 kaffe-glas.

Kom derefter is på, og resten af frugtsalaten.

 

Indstil ovnen på ”grill”.

 

Kom marengsen på toppen af glassene og sæt dem ind i den varme ovn. Lad ovnlågen stå åben.

Gratinér et par minutter, til marengsen har fået farve (ikke farven sort J).

 

Servér med det samme.