Italiensk september 2025
Opskrifter Madholdet 26/9
Aperitivo
Limoncello Spritz (og chips og Noccellara oliven)
Blandingsforholdet til spritz er altid 3-2-1.
3 dele prosecco,
2 dele limoncello,
1 del danskvand
Vi fik idag chips og oliven ellers kan der serveres andre lette forretter som grissini, ost, tørret skinke
Antipasti

Bruschette 2 slags pr pers
- olivenolie, hvidløg, stracciatella og ansjos
- olivenolie, hvidløg, prosciutto crudo (lufttørret skinke)
Opskrift på stracciatella til 8 pers:
- dl piskefløde,
- kugler frisk mozzarella, olivenolie, salt og peber.
Riv osten i små strimler med fingrene og bland med fløden i en skål. Lad det trække 30 min rør rundt(mos let pga tidspres) og lad det trække yderligere 45 min og gerne længere (op til et døgn)
Brød skæres i skiver og ristes. Gnid hvidløg på brødet og dryp med olivenolie.
Put din valgte topping på brødskiverne.
Insalata Caprese
Opskrift til Insalata Caprese til 8 pers:
8 Tomater
4 kugler frisk mozzarella Frisk basilikum salt og peber
Tomater og mozzarella skæres i skiver og lægges skiftevis på et fad/tallerken. Dryp med olivenolie, drys med salt og peber og pynt med basilikum.
Pizza

Den dej jeg laver, alle kan bruges - så prøv dig frem. Det vigtigste er æltningen og det er ikke sikkert at du skal bruge samme mængde mel som står i opskriften, igen mærk på dejen.
Til 3 pizze: ca 15 g gær,
3 dl vand,
3 spsk olivenolie, 1 tsk salt, ca 400 g mel
Gæret opløses i vand og resten tilsættes. Jeg bruger røremaskinen min 10 min, se og mærk på dejen:-)
Lad dejen stå tildækket i røreskålen. Efter ca. et par timer formes 3 boller, som hæver yderligere min 1 time.
Nu skal pizzaen formes. Put durummel (det grove) på køkkenbordet, pres fingrene langs kanten, herefter tages pizzaen op i hænderne, som føres rundt i kanten. Tilslut trækkes pizzaen til den runde form. Brug tyngdekraften og ikke træk. Så er den forhåbentligt blevet næsten rund;-)
Tomatsauce: til ca 5 pizze. (opskrift laves af 2 grupper)
1 ds flåede tomater af god kvalitet gerne san marzano tomater,
1 tsk olivenolie,
½ tsk salt,
½ tsk tørret oregano
Hæld tomaterne i en skål, knus tomaterne med hænderne, for at bevare farve, smag og konsistens. Brug ALDRIG en blender- så køb den hellere færdiglavet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør rundt.
Jeg har til idag valgt 4 klassiske pizze.
Margherita
3 spsk tomatsovs ca 100 g frisk mozzarella (næsten en kugle) ca 5 blade frisk basilikum
Tomatsauce fordeles på midten af pizzabunden, fortsæt i en cirkulær bevægelse udad. Undgå de sidste 2 cm af pizzabunden, dette vil sikre at skorpen hæver og bliver sprød.
Mozzarellaen rives i mindre stykker med fingrene og fordeles ovenpå tomatsaucen.
Læg basilikumbladene ind under osten (ellers brænder de)
Bag pizza 2 min 400 grader eller 5 min på 300 grader. Hold øje med den.
Tag pizzaen ud og lad den køle i et par minutter, inden du skærer den ud. Pynt med et par blade basilikum samt filo d’olio
Diavola
3 spsk tomatsauce
50 g frisk mozzarella (lidt under halvdelen af en kugle) ca 10 skiver salame piccante ca 5 friske basilikumblade
Tomatsauce fordeles på midten af pizzabunden, fortsæt i en cirkulær bevægelse udad. Undgå de sidste 2 cm af pizzabunden, dette vil sikre at skorpen hæver og bliver sprød.
Mozzarellaen rives i mindre stykker med fingrene og fordeles ovenpå tomatsaucen. Salami skiverne fordeles ligeledes på pizzaen.
Læg basilikumbladene ind under osten (ellers brænder de)
Bag pizza 2 min 400 grader eller 5 min på 300 grader. Hold øje med den.
Tag pizzaen ud og lad den køle i et par minutter, inden du skærer den ud. Pynt med et par blade basilikum samt filo d’olio
Capricciosa
1-2 champignoner
1 artiskokhjerte i olie
3 spsk tomatsauce
70 g frisk mozzarella (½ kugle)
- skiver prosciutto cotto
- sorte oliven
Skær svampene i 3-4 mm tykke skiver, hæld lidt olie over dem. Dette giver dem en fin konsistens i den varme ovn.
Del artiskokhjertet i 4.
Tomatsauce fordeles på midten af pizzabunden, fortsæt i en cirkulær bevægelse udad. Undgå de sidste 2 cm af pizzabunden, dette vil sikre at skorpen hæver og bliver sprød.
Mozzarellaen rives i mindre stykker med fingrene og fordeles ovenpå tomatsaucen sammen med svampene, artiskok og oliven
Bag pizza 2 min 400 grader eller 5 min på 300 grader. Hold øje med den.
Tag pizzaen ud og lad den køle i et par minutter, inden du skærer den ud. Topping filo d’olio
Formaggi é noci ca 8 valnødder
50 g frisk mozzarella (lidt mindre end halvdelen af en kugle)
20 g revet parmigiano reggiano(parmesan)
20 g gorgonzola
20 g røget scamorza(ost)
1 tsk flydende honning
4 stilke frisk timian
Rist valnødderne på en tør pande. Riv mozzarellaen i mindre stykker.
Form dejen, og fordel ostene på pizzabunden.
Bag pizza 2 min 400 grader eller 5 min på 300 grader. Hold øje med den. Når pizzaen er kommet ud af ovnen. drys med de ristede valnødder, dryp honning og slut af med at pynte med frisk basilikum.
Dolce (Dessert)

Torta Caprese til 8 personer (laves af 2 grupper)
200 g smør
200 g mørk chokolade
4 æg
200 g sukker
300 g mandelmel
1 springform ca 24 cm
1 dl flormelis til drys
Put mandlerne i en minihakker og hak det til mel.
Smelt smør og chokolade i en lille gryde, og lad den stå og køle lidt af. Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt med en elpisker i en skål. Vend mandelmel med den afkølede chokolade-smørblanding. Tænd ovnen på 200 grader. Piske hviderne stive i en tredje skål og bland det hele forsigtigt sammen til en ensartet dej. Hæld dejen i en bageform beklædt med bagepapir og sæt den på en bagerist midt i ovnen. Skru ned til 160 grader efter 10 min og bag den færdig i ca 35 min. Tjek om kagen er færdig ved at stikke en kødnål eller lign i kagen. Sidder der rå dej på nålen, skal den bage lidt længere. Kagen må ikke blive for tør men den må heller ikke være flydende i midten. Afkøl kagen på en bagerist og drys med flormelis ved servering.