Oktoberfest 23/10
Opskrift madhold Oktoberfest 24/10
Aperitivo:
German mule 1 drink
2 cl limesaft
4 cl jägermeister
top med gingerbeer
Obatzda 6 pers
230 g camembert/brie
230 g flødeost
80 g smør
2 ½ tsk sød paprika
2 tsk kommen stødt (ellers skal det kværnes)
salt og peber
60 ml dunkel lager, weissbier eller lign. (måske lidt mindre)
60 g løg (et mellem løg)
et lille bundt purløg (2 spsk til dip og resten til pynt)
Ost og smør skæres i mindre tern og blive stuetemperatur.
I en skål mixes ost, smør, paprika, kommen, salt og peber og øl*. Brug en gaffel.
*start med et par skefulde- cremen skal være smørbar og ikke flydende.
Dæk til med film og sæt i køleskab i ca 3 timer.
Umiddelbart før den skal serveres tages dippen ud af køleskabet
Løget skæres i tern og skylles under koldt vand og duppes med køkkenrulle.
Hak purløget. Bland løg og purløg i ostedippen. Drys med resten af purløg og server med pretzels.
Forret:
Saurkraut og bratwurst kugler ca 20 stk
3 stk bratwurst uden skind.( alternativt 400 g medister, ¼ tsk kommen, 1 tsk oregano)
1 løg
230 g saurkraut drænet
2 spsk rasp
1 spsk persille
3 spsk flødeost med top
½ tsk peber
1 tsk hvidløgspulver
4 spsk mel
Panering
2 æg
60 ml øl
110 g pankorasp (måske lidt mere)
olie til friturestegning
På en stegepande brunes bratwursten mens den hakkes i stykker med en spatel. Tilsæt løg skåret i tern og bland det let. Lad løgene blive bløde.
Når pølsen er færdig, sættes panden til side og køler af.
I en skål blandes drænet sauerkraut, rasp, persille, flødeost, salt og peber og hvidløgspulver samt den afkølede pølse og løg.
Bland alle ingredienserne og form dem til golfboldstørrelse. Sæt dem i fryser i ca 30 min.
Panering
Klargør imens 3 tallerkener. En med mel, en med æg og øl blandet og den sidste med pankorasp.
Opvarm olien i en gryde eller i en friture*
Rul kuglerne i mel, æg/øl og til sidst pankorasp hvorefter de friteres til de er gyldenbrune. Læg dem herefter på køkkenrulle og server.
*alternativt kan de bages i ovnen i 20 min ved 180 grader
Dijon mayo 1 portion
2 æggeblommer
1 tsk hvidvinseddike
1 tsk dijon
1 spsk citronsaft
lidt salt og peber
ca ½ liter raps eller solsikkeolie
Nu skal der piskes meget til der kommer små bobler (ca 2 min)
Herefter skal der tilsættes olie - meget lidt ad gangen/en tynd stråle, indtil man kan mærke og se at den tykner.
Når den har fået den rette konsistens, smages den til med dijon, salt, peber og citronsaft.
Wurstsalat 8 pers
300 g kogte pølser (bratwurst, mortadella eller lign)
8 drueagurker
1-2 rødløg
1 spsk eddike (hvidvin, sherry, æblecider)
1 spsk væde fra drueagurkerne
2 spsk olivenolie
lidt salt og peber
Purløg og persille
Såfremt pølserne er rå, skal de koges ca. 15 min. Herefter afkøles de og skindet pilles af. Derefter skæres de i tynde skiver. Drueagurker og rødløg skæres ligeledes i tynde skiver. Persille og purløg finthakkes.
I en skål blandes eddike, drueagurkesaft, olie og salt og peber.
I en skål blandes pølser, løg og drueagurker samt dressing og lad det marinere indtil servering
Til servering: put pølse blandingen på et fad og drys med persille og purløg
Hovedret:
Schweinbraten
ca 2 kg Pork shoulder/nakkefilet
6 hvidløgsfed
1 spsk kommen
2 tsk spidskommen
3 spsk groft salt
2 tsk kværnet peber
700 ml mørk øl (2 øl a 33 cl)
1 løg
3 gulerødder
3 søde kartofler
3 pastinakker
Tænd ovnen på 175 grader.
Mal/stød krydderierne medmindre de er købt stødt.
Rub kødet med krydderiblandingen. Læg hvidløgsfed under og læg kødet i et ovnfast fad. Fadet placeres midt i ovnen og skal nu stege i en time.
Imens skrælles og skæres grøntsager i grove tern. Når stegen har fået en time, lægges grøntsagerne ned i fadet til kødet og øllet hældes over. Nu skal fadet tilbage i ovnen og stege yderligere i 1 ½ time. Tjek halvvejs om der er væske nok, ellers tilsættes lidt mere øl eller vand.
Måske skal kødet have lidt længere brug evt stegetermometer kernetemp skal være 63-65 grader.
Tag fadet ud af ovnen og læg kødet på et skærebræt og lad det hvile til servering og min 20 min
Pandesovs
Si væsken fra grøntsagerne.
I en kasserolle smeltes 2 spsk smør og herefter piskes 2 spsk mel i. Tilsæt den siede væske og pisk videre. Hvis den skal fortyndes tilsættes evt lidt øl/vand. Smag til med evt salt og peber. Hold sovsen lun hvis den ikke skal bruges med det samme.
Server med skiver af kød, grøntsager og sovs.
Dessert
Schwartzvälder Kirschtorte 10 pers
Kage:
3 æg
100 g sukker
100 g mel
1 tsk bagepulver
2 tsk kakao
Fyld:
375 g dessertkirsebær på glas
3 blade husblas
70 g mørk chokolade
Creme:
2 spsk kirsebærvin/likør
5 spsk flormelis
2 blade husblas
3 dl piskefløde
Pynt: revet mørk chokolade
Varm ovnen op til 180 grader, og beklæd i en bageform med bagepapir (20x20 cm eller diameter 22 cm)
Pisk æg og sukker til det skummer.
Bland mel, bagepulver og kakao og sigt det i æggeblandingen. Rør det sammen. Hæld dejen op i formen og bag i 30 min. Tag den ud og lad den køle af.
Lav nu fyldet. Læg husblas i blød i koldt vand. Purér kirsebærrene med saften i glasset, kom det i en gryde og kog det i 5 min. Tag gryden af varmen. Knug vandet fra husblasbladene, og rør dem i den varme kirsebærblanding.
Imens smeltes chokoladen over vandbad eller i en mikroovn. Fordel chokoladen jævnt over kagen. Lad den størkne, og fordel kirsebærgeléen jævnt ovenpå. Lad kagen hvile i køleskabet i en time.
Lav nu cremen. Læg husblas i blød i koldt vand. Kom kirsebærvinen i en gryde sammen med flormelis ved middelvarme. Blandingen skal blive varm, men ikke koge. Tag gryden af varmen. Knug vandet fra husblassen og opløs den i den varme væske. Pisk fløden til skum og vend den i husblasblandingen. Fordel cremen og geléen. Sæt kage på køl indtil servering.
Pynt med revet chokolade.